San Marco Medical
San Marco Medical

Specialități Medicale

În beneficiul pacienților noștri, coordonăm procesul de îngrijire respectând algoritmul:
  • PREVENȚIE
  • DIAGNOSTIC
  • MONITORIZARE
  • TRATAMENT

Medicină De Familie

Medicina de familie este specialitatea medicală care promovează „MEDICINA OMULUI SĂNĂTOS”, acordând asistență medicală primară personelor care au nevoie, indiferent de vârstă, sex sau boală și contribuind la promovarea stării de sănătate a individului, a familiei și a colectivității prin acțiuni de prevenție, educaționale, terapeutice și de recuperare.

Medicul de familie are rolul de a promova un stil de viață sănătos și de a supraveghea și a menține starea optimă de sănătate. De asemenea, medicul de familie își monitorizează pacienții pentru a putea depista bolile cronice încă din fazele incipiente precum și de a putea preveni și / sau trata complicațiile eventualelor afecțiuni. Acesta reprezintă legătura dintre comunitate și Sistemul Național de Sănătate.

În funcție de situație, pentru fiecare pacient medicul de familie poate recomanda efectuarea unor investigații paraclinice (analize de laborator, imagistică medical etc), poate acorda bilete de trimitere către un medic specialist sau, direct, pentru internarea în spital.

Înscrierea pe lista Medicului de Familie

Pacienții care doresc să se înscrie pe lista medicului de familie nu au nevoie de programare prealabilă.

Acte necesare pentru înscriere:

PENTRU TOATE CATEGORIILE DE ASIGURAȚI:

  1. Carte de identitate / buletin de identitate – original și copie
  2. Cerere tip (se completează la clinică)
  3. Card de sănătate (pentru a se putea efectua înscrierea) – doar pentru persoanele peste 18 ani

În funcție de situație, la acestea se adaugă următoarele acte:

  • Pentru Salariați: Adeverința tip de la locul de muncă, prin care se dovedește plata contribuțiilor la asigurările de sănătate;
  • Pentru pensionari: Talon de pensie
  • Pentru elevi / studenți: Adeverința de elev / student
  • Pentru șomeri: Adeverința de șomaj
  • Pentru nou – născuți, copii, preșcolari:
    • Certificat de naștere
    • Acte de identitate părinte / reprezentant legal
  • Pentru liber – profesioniști: Adeverința care atestă plata la zi a contribuției la asigurările de sănătate
  • Pentru veterani: Carnet de veteran de război / Adeverință de la primărie
  • Pentru persoane cu handicap: Copie după decizia de încadrare în gradul de handicap

PENTRU CO–ASIGURAȚI
(SOȚ / SOȚIE – CARE NU AU UN LOC DE MUNCĂ):

  • Dovada de plătitor de contribuție C.A.S. a asiguratului – adeverința de salariat din care să rezulte că s-au platit contribuțiile către Casa de Asigurări, respectiv chitanța la zi de la C.A.S. în cazul Persoanelor Fizice Autorizate;
  • Copie după Carte de Identitate / Buletin de Identitate, respectiv după permisul de ședere pentru cetățenii străini care lucrează în România;
  • Copie dupa certificatul de căsătorie;
  • Declaratie pe propria răspundere că persoana coasigurată nu este înscrisă la alt medic de familie.
  1. În cazul înscrierii inițiale la un medic de familie, trebuie depusă o declarație pe propria răspundere din care să rezulte faptul că solicitantul nu este înscris la alt medic de familie.
  2. Schimbarea medicului de familie se poate face doar după cel puțin 6 luni de la ultima înscriere.
  3. Pentru schimbarea medicului de familie, va trebui să obtineți acceptul noului medic la care vă veți prezenta cu actele necesare înscrierii. De asemenea, va trebui să-i comunicați acestuia numele fostului medic la care ați fost înscris. Noul medic va trebui să transmită Casei de asigurări și fostului medic faptul ca v-a preluat în evidența sa.

Niciun asigurat nu are voie să figureze pe listele a doi sau mai multi medici de familie. În caz contrar, potrivit legii, pierde toate drepturile pe care i le oferă asigurarea de sănătate a C.N.A.S.


Medicină Internă și Nefrologie

Medicină Internă

Medicina internă este una dintre cele mai vaste și mai complexe ramuri ale medicinei și reprezintă fundamentul multor specialități. Este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratamentul nechirurgical al afecțiunilor organelor interne la adulți (afecțiuni cardiovasculare, gastro-intestinale, respiratorii, hepatice, renale, osteoarticulare, endocrine, metabolice și altele).

Medicul internist diagnostichează, monitorizează și tratează atât pacienți cu patologii simple, acute sau cronice, cât și cazuri complexe de pacienții cu multiple patologii. Consultul de medicină internă ajută pacientul să câștige timp prețios prin evitarea excesului de consulturi medicale care pot să nu fie necesare.

Medicii de familie sau generaliști obișnuiesc să trimită la internist pacienții cu mai multe afecțiuni concomitente sau pe cei cu simptome neclare, vagi, greu de încadrat. Medicul internist este cel care analizează aceste situații și decide dacă afecțiunile respective necesită și un consult sau un tratament supra - specializat. De asemenea coordonează schemele terapeutice astfel încât să nu apară suprapuneri de medicație sau reacții adverse ale medicamentelor. De aceea, dacă pacientul a fost consultat în prealabil de către mai mulți medici cu specialități diferite, ar fi indicat să se prezinte în final la medicul internist pentru a i se stabili un plan terapeutic coerent și eficient, structurat în funcție de importanța și gravitatea afecțiunilor sale.

Nefrologia

Nefrologia este o ramură a Medicinei interne care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor care afectează rinichii.

Rinichii sunt sunt responsabili de eliminarea din sânge a deșeurilor metabolice și a excesului de lichide, mențin echilibrul electrolitic din organism, secretă hormoni (eritropoetina, renina) și metabolizează hormonii secretați de alte glande precum: insulina, glucagon, parathormon. Având în vedere că toate celelalte sisteme ale corpului depind de buna funcționare a rinichilor, dezechilibrul acestora poate genera complicații grave, de lungă durată.

Medicul nefrolog tratează patologia renală non-chirurgicală, pre şi post-chirurgicală, precum şi afectarea renală din boli sistemice (diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, vasculitele, colagenozele).

Afecțiuni tratate:

  • Eliminarea anormală de compuși în urină (proteine, sânge, glucoză)
  • Afecțiuni ale glomerulilor renali (sindrom nefrotic, glomerulonefrită)
  • Boli renale tubulointerstițiale
  • Afecțiuni vasculare renale (stenoza arterei renale)
  • Neoplasme și tumori renale
  • Insuficiență renală acută și cronică
  • Litiază renală (pietre la rinichi)
  • Boli renale ereditare (de exemplu Boala renală polichistică)
  • Sindrom hemolitic uremic
  • Infecții renale
  • Tulburări hidroelectrolitice și acidobazice
  • Vasculite, colagenoze, gută

Alte aspecte:

  • Tulburări sistemice și metabolice (diabet, hipertensiune arterială rezistentă)
  • Boala cronică de rinichi
  • Monitorizarea și îndrumarea pacienților pentru inițierea terapiei de substituție s funcțiilor renale (dializă, transplant)
  • Monitorizarea evoluției și tratarea complicațiilor pacienților aflați în dializă cronică sau post- transplant renal.

Ecografie

Ecografia este o metodă imagistică medicală cu ajutorul căreia pot fi vizualizate, datorită ultrasunetelor, diferite structuri și organe interne, putându-se diagnostica în acest fel diferite afecțiuni ale sistemului digestiv, cardiovascular, neurologic, endocrinologic sau reproducător.

Ecografia este o metodă non-invazivă, care nu prezintă niciun risc de iradiere și se poate efectua rapid, în condiții de siguranță, putând fi repetată la intervale foarte scurte de timp.

Ecografia abdominală

Eografia abdominală este o metodă de investigație imagistică pe bază de ultrasunete, folosită pentru evaluarea stării de sănătate și a funcționalității organelor abdominale (ficatul, colecistul, pacreasul, rinichii, splina, vezica urinară, uterul, ovarele și prostate). Această metodă poate fi utilizată atât pentru screening, cât și pentru diagnosticul diverselor afecțiuni abdominale.

  • Ecografie abdomen total: se analizează toate organele internă, de la ficat până la vezica urinară;
  • Ecografie abdomen inferior: se analizează: rinichii, vezica urinară, prostata (bărbați), respectiv uterul și ovarele (femeie);
  • Ecografie abdomen superior: se analizează: splina, pancreasul, ficatul și colecistul.

Pregătirea pacientului

Pacientul nu trebuie să consume alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, pentru ca stomacul să fie gol iar conținutul în gaze al intestinelor să fie cât mai redus, pentru a se putea vizualiza în mod adecvat orgaele interne. De asemenea, cu 24 de ore înainte de realizarea ecografiei abdominale se recomandă evitarea consumului de dulciuri sau alte alimente care pot fermenta (iaurt, prăjeli, fasole, prune).

Servirea cinei din ziua precedentă nu trebuie să se facă mai târziu de orele 18:00 - 19:00.

Este recomandat să consume lichide (1 – 1.5 litri de apă sau ceai) cu jumătate de oră înainte de investigație, pentru ca vezica urinară să fie plină.

Ecografia cardiacă / Ecocardiografia

Ecocardiografia este o tehnică imagistică pe bază de ultrasunete, cu ajutorul căreia se obțin imagini ale inimii, în timp real. Poate fi efectuată atât ca un control de rutină periodic, cât și ori de câte ori este nevoie de a evalua anumiți parametri structurali cardiaci pentru diagnosticul afecțiunilor cardiace.

Indicațiile acestei investigații sunt: semne sau simptome de afectare cardiac (sufluri cardiace, dispnee, edeme, angina pectoral), tulburări de ritm cardiac (aritmii), malformații cardiace, istoric de infarct, antecedente familiale de boli cardiace.

Ecografia Doppler vasculară

Ecografia Doppler vasculară este o investigație imagistică neinvazivă, care furnizează informații despre: fluxul sângelui în vasele examinate, starea peretelui vascular, modificări de structură (anevrisme, ateromatoză), ocluzii (tromboze, embolii). se poate efectua atât pentru sistemul arterial periferic (Doppler arterial), cât și pentru sistemul venos periferic (al membrelor).și este necesar să fie efectuată în mod regulat la pacienții cu afecțiuni ale sistemului vascular periferic.

Nu este necesară o pregătire special a pacientului în vederea efectuării ecografiei Doppler.

Ecografia mamară

Ecografia mamară este o investigație recomandată pacientelor la care apar modificări de consistență a sânilor la palpare, noduli, durerere, modificări la nivelul pielii, sau scurgeri mamelonare.

Ecografia mamară trebuie efectuată în zilele 3 -10 ale ciclului menstrual și poate depista modificări de structură mamară (mastoză fibrochistică), chisturi, noduli de tip malign.

Ecografia de părți moi

Ecografia de părți moi (sau musculoscheletală) este o tehnică imagistică non-invazivă, care furnizează imagini detaliate ale țesuturilor moi superficiale (tegument, derm, țesuturi moi subcutanate) precum și ale unor structuri anatomice superficiale (tendoane, ligamente, glande salivare, tiroidă, mușchi sau ganglionii limfatici).